HAFTANIN SANCAĞI:
H Halat / Hotel
Gemimde kılavuz var Pilot on Board
HAFTANIN GEMİCİLİK TERİMLERİ:
Kabotaj Cabotage |
Bir devletin kendi limanları arasında yolcu ve yük taşıma hakkı. |
Kerte Point, Rhumb |
Bir dairenin 32’de biridir.
(11 derece 15 dakika). |
HAFTANIN SÖZÜ:
Olgun kişi, güzel söz söyleyen değil, söylediğini yapan ve yapabileceğini söyleyen kişidir.
Konfiçyüs
HAFTANIN ŞİİRİ:
KALBİM
Kalbim
Neden hep olmazlarda
Neden hep çıkmaz sokaklarda
Kalbim
Dayanmak artık kolay değil
Bırakacak gibisin yarı yolda
Sevdin olmadı
Bir dünya istedin kardeşçe
Olamadı
Fikret Kızılok
RÜZGAR GÜLÜ:
BÜYÜKLERE MASALLAR:
Tanısı doğru olmayan hastalığa çare bulunmaz…!
Adam oğlunun odasının önünden geçerken hayretle bakakaldı.
Yatağı güzelce toplanmıştı ve odası hiç olmadığı kadar derli toplu görünüyordu.
Sonra adam yastığın üzerine bırakılmış mektup zarfını farketti. Üzerinde
-Babama- yazıyordu.
Aklından geçen bin bir kötü düşünceyle mektup zarfını açtı ve titreyen elleriyle mektubu okudu:
Sevgili baba;
Sana bu satırları derin bir pişmanlık ve üzüntü içinde yazıyorum.
Kız arkadaşımla kaçmak zorundaydım çünkü seni ve annemi yaşanacak rezaletten uzak tutmak istedim. Gerçek tutku ve aşkı ben Sibel’de buldum ve o öyle tatlı ki anlatamam…
Şunu biliyordum siz onun vücudunun her yerine taktığı küpeleri, derisine işlettiği dövmeleri, kendine has o çılgın giyim tarzını asla ama asla onaylamayacaktınız ve tabi benden çok büyük olması da bir sorundu.
Fakat benim için bunlar değildi gerçek tutku ve gerçek aşk…
Baba Sibel hamile!
Sibel’in dediğine göre çok mutlu olacağız. Ormanda kendine ait bir karavanı ve tüm kış yetecek kadar da yakacağı var. Bir sürü çocuğa sahip olma düşüncesi rüyalarımızı süslüyor.
Sibel benim gözlerimi esrar gerçeğine açtı ve artık biliyorum ki esrar kimseye zarar vermez.
Karavanımızın önünde kendi kenevirimizi kendimiz yetiştirecek ve insanlara pazarlayacağız ve yine bu sayede diğer ihtiyaçlarımıza ulaşacağız.
Artık tam anlamıyla bilime yalvarıyoruz dualar ediyoruz şu AIDSin çaresi bulunsun ve Sibel sağlığına kavuşsun diye..
O kesinlikle iyileşmeyi hakediyor.
Endişelenmeyi bırak baba ben 15 yaşındayım ve kendi başımın çaresine bakabilirim.
Eminim birgün geri döneceğiz ve sen kendi torunlarını tanıyacak ve onları çok seveceksin
Oğlun Cihad.
NOT:
Baba, yazdığım mektubun tek kelimesi bile doğru değil. Ben Mehmet’lerdeyim. Sadece sana; masamın üzerinde seni bekleyen karneden daha kötü şeylerin olduğunu hatırlatmak istedim.
Ertuğrul ve Kahraman Denizcileri |
|
|
Kaptan, Mürettebatı Tehlikeye mi Attı? Yasin-C gemisi mürettebatının makine dairesine saklanarak korsanlardan kurtulmaları bir tartışma başlattı. Acaba bu yöntem ne kadar doğru?
|
Kaptan, Mürettebatı Tehlikeye mi Attı?
Yasin-C gemisi mürettebatının makine dairesine saklanarak korsanlardan kurtulmaları bir tartışma başlattı. Acaba bu yöntem ne kadar doğru? Sitemize yorum gönderen isim vermeyen bir okuyucu, bu duruma farklı ve eleştirel bir bakış açısı getiriyor. Bu bakış açısıyla şu soru gündeme geliyor: Bu yöntem ne kadar doğru? İşte okuyucumuzun yorumu: FARKLI BİR YORUM Gordugum kadarıyla herkes yapılan uygulamayı dogru olarak kabul edıp tebrıkler gonderıyor, IMO ne diyor? Yapılması gerekenler bakımından Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) da bir rehber yayınlamış. 23 Haziran 2009 Tarihinde 1334 sayılı MSC Sirküleri olarak yayınlanan bu rehberde; korsanların önce önleyici manevralarla gemiye binmelerinin engellenmesi tavsiye ediliyor. Ancak korsanlar gemiye binmeyi başarırlarsa, o zaman kaptana şu tavsiyelerde bulunuluyor: 1. Gemide en üst düzeyde güvenliği sağlamaya gayret edin, 2. Mürettebatın gemi seyir kumandasından ayrılmamasına özen gösterin, 3. korsanların bir an önce gemiden ayrılmaları için gereken önlemleri alın. IMO; geminin kaptan köşkü, makine dairesi gibi alanlarının kilitlenerek korsanların buralara girmelerinin engellenmesini salık veriyor. Ancak, IMO tavsiyeleri arasında “gemide korsanların bulamayacakları bir yere saklanın” şeklinde bir madde yok. Korsanların ellerinde yangın bombası olabileceği ve bu yangın bombalarıyla gemiyi ateşe verebilecekleri ve mürettebatın hayatının tümden tehlikeye girebileceğinden endişe ediliyor. Uzmanlar ne diyor? Konuyla ilgili DenizHaber.Com’un görüşüne başvurduğu uzmanlar, Yasin-C gemisinde başvurulan yöntemin, yakında savaş gemileri bulunması halinde nisbeten olumlu sonuçlar verebileceğini ancak yardıma gelebilecek kuvvetler uzakta ise yaşamsal sakıncaları olabileceğine dikkat çektiler. Uzmanların risklerine dikkat çektikleri konular; geminin uzun süre başıboş kalması, korsanların gemiyi havaya uçurma ihtimali, yakıt tanklarının patlaması sonucu geminin batma ihtimali ve korsanların kaçıp kurtulmaları imkanı olsa bile mürettebatın saklandığı yerde gemiyle birlikte batma ihtimali, korsanların gemiden çıkmayıp bekleme ihtimali başlıkları altında toplandı. Bütün bunlar göze alınmaması gereken riskler olarak değerlendiriliyor. Uzmanlar; “Geminin saldırıya uğradığı yer Kenya açıkları. Bölgede görevli deniz gücünün görev yeri ise Aden Körfezi. Yaklaşık bin deniz milinden fazla mesafe var. Buradan bir savaş gemisinin tam yolla buraya gelmesi en iyi ihtimalle 36 saat alır. Korsanların bunu biliyor olma ihtimalleri yüksektir. Savaş gemisi eğer yakınlarda ise, birkaç saat içerisinde yetişebilecek veya helikopter gönderebilecek ise onlar yetişene kadar gemide kısa süreli saklanma belki düşünülebilir. Bu zaman arttıkça risk artacaktır” görüşünde. |